Categories
Política

El nostre Vox de cada dia

Des que vam veure un pavelló de Madrid ple de gent interessada en el que deien els líders de Vox, ocupen portades i portades. Hi ha una mena de barreja entre estupefacció, interés per comprendre el fenòmen i un grau més o menys gran de por pel que el seu èxit suposa per la nostra societat.

Entenc la preocupació i la necessitat de preguntar-nos per què estan tenint un èxit tan fulgurant, però crec que cal reflexionar fins a quin punt és necessari i bo dedicar-los tant de temps als nostres informatius.

La comunicació en política té dos ingredients fonamentals: el frame i l’agenda. És a dir, de què es parla, en quins termes i quan es posen a sobre de la taula. Aquests dos ingredients fan guanyar i perdre eleccions. Sempre es diu que un partit de govern només pot perdre el poder perquè té una enorme capacitat de condicionar el frame a través de l’agenda política del govern.

Si quan Vox qüestiona les polítiques d’igualtat, partits i agents socials surten a criticar les mesures que proposen, els estem servint en safata el control de l’agenda. I, el que és pitjor, els donem la iniciativa en la definició del frame. En primer lloc, fem la qüestió susceptible de ser posada en dubte. En un tema on hi havia consens social, si avui vols fer un debat, els has de seure en defensa de la pluralitat d’idees. Sense voler-ho, estem legitimant la seva posició.

A més, el debat es fa els termes que ells han decidit. Això els permet defensar molt més fàcilment les seves tesis. L’ús de les paraules condicionen els processos lògics que seguim i, per tant, també les conclusions a què arribem. Així, debats que estaven tancats, avui tornen a ser actualitat.

L’aparició de Vox mourà el que es considera “normal”, el que, en política, en diem centralitat. Si, de veritat, els mitjans estan tan escandalitzats com sembla, potser que els tractem com un fenomen marginal. O deixaran de ser-ho.