Categories
Política

La sortida fàcil del Regne Unit

vote-leave
El Regne Unit ha decidit que marxa i arriba el moment de fer les interpretacions. Com pot ser que els britànics, en especial els anglesos, no vulguin seguir a la UE? Mentiria si digués que m’ha sorprès la lectura que abunda al meu TL. Els britànics són un xenòfobs. No ens estimen. A nosaltres!

No negaré que els seus pitjors instints de supervivència com a poble i el seu passat com a gran imperi hagin ocupat part del debat. Però, això és tot el que direm? No crec que faci falta remarcar el cinisme que suposa donar lliçons quan, al teu propi país, guanya un partit que dispara els immigrants mentre s’ofeguen. Ni la vergonya que em fa veure els nostres polítics quan donen lliçons a una democràcia centenària sobre què és millor que el poble no voti.

El que sí es remarcable és la nostra total incapacitat d’autocrítica. És a dir, que els britànics són racistes i aquí s’acaba tot. Què bé! Perquè, clar… La UE és el projecte més ambiciós que mai s’hagi dut a terme. És estrany que no hi vulguin participar…

Si Europa fos un projecte il·lusionant, algú creu que UK estaria ara a punt d’iniciar una negociació per abandonar-la? Si les institucions europees donessin solucions, de veritat els anglesos preferirien viure-hi de costat?

No es tracta de reclamar ni una Europa més socialdemòcrata ni més lliberal. Ni més conservadora ni comunista. No es tracta de si fa aquelles polítiques o les altres. És molt més bàsic. Es tracta que a la gent li serveixin d’alguna cosa més que per posar un plat a taula a uns quants buròcrates. Així de simple. Es tracta que la ciutadania pugui incidir, ni que sigui una mica. No són les polítiques, és la democràcia. No és que no ens agradi el pilar, és que ens vam oblidar de posar la base.

Podem seguir cridant contra la xenofòbia dels britànics o treballar per a què es penedeixin de la decisió que han pres. Es tracta de si forcem als nostres polítics perquè millorin les institucions a través de les que diuen representar-nos o si els donem, a ells sí, la sortida fàcil.