Categories
Política

Les expectatives de Podem

Podemos

Corre el rumor que l’enquesta del CIS que es publicarà la setmana vinent dóna una victòria electoral a Podem. En el pitjor dels casos per a la força de Pablo Iglesias, estarà fregant-la.

En tot cas, es dibuixa un parlament espanyol hiperfragmentat, amb 3 forces amb un pes similar (Podem, PP i PSOE) i una sèrie de forces menors (ERC, PNB, CDC, UDC, UPyD, C’s, IU…). Algunes reflexions sobre aquest tema:

1) Diuen que a Gènova i a Ferraz estan molt preocupats. I què esperaven? Durant 30 anys, en comptes de canviar el model productiu, han alimentat una bombolla que ara s’està cobrant les factures. Han practicat el cinisme fins a l’extrem: han dificultat el finançament dels partits, alimentant així el finançament il·legal que, de pas, ha omplert les butxaques d’alguns. I mentre tota la porqueria ha anat sortint a la llum, només els ha preocupat tapar-se les vergonyes pròpies ensenyant les alienes tant com fos possible.

2) Que Podem tingui unes expectatives tan altes, encara no és garantia de res. Aquest tipus de partits tan joves acostumen a tenir problemes de lideratges. Podem ha tingut dubtes respecte a com estructurar el seu lideratge. La candidatura opositora a Iglesias demanaven un líder que els escoltés.

3) Si jo fos Rajoy, convocaria eleccions generals al maig, fent-les coincidir amb les municipals. Això li permetrà dues coses: per una banda, salvar alguns ajuntaments perquè el debat municipal es veurà mediatitzat pel nacional, de manera que el debat català li tirarà un cable. Els catalans podem anar-nos preparant. Per un altre, mostrar dades econòmiques positives. A l’abril i maig les dades d’atur tendeixen a millorar. En canvi, per a novembre, quan de debò toquen les eleccions, les dades solen ser dolents. A això cal sumar que l’economia europea s’alenteix de nou. La volta de les vacances pot ser dramàtica.

4) Podem s’ha compromès a auditar el deute i pagar només la legítima i a augmentar molt ràpid els impostos a les fortunes i grans empreses. Vistes aquestes promeses, em temo que les setmanes prèvies a les eleccions seran d’una enorme inestabilitat. No em sorprendria que la prima de risc pugés i la borsa baixés.

5) Després de les eleccions, el PSOE pot tenir un paper fonamental: Pacta amb el seu rival històric (PP) o amb l’esquerra radical (Podem)? Si es produeix aquesta situació, hi haurà pressió europea per a un pacte a l’alemanya entre centre dreta i centre esquerra. A curt termini generarà molt malestar. Però per a aquestes forces, és una nova oportunitat. Potser l’última.

Si governa Podem, veurem què s’atreveix a aplicar de tot el que promet. Guanyi o no guanyi, el que és segur és que canviarà les regles del joc. I per molt de temps.